25. helmikuuta 2015

Malttia löytyy

Gust oli maanantain kisakurssilla hyvä. Malttoi käydä pissalla ennen treenien alkua, eikä vedellyt nelivetoa kohti hallia. Malttoi odotella vuoroaan rauhassa tarjoilematta vähintään kerta sekunnissa jotakin liikettä ja malttoi tehdä hyvän suorituksen kun kehään päästiin. Malttoi myös istua perusasennossa. Viikon treeni oli purrut hyvin. Tällä kertaa liikkeet olivat (Oilin kommentit kursiivilla):

ALO-hyppy: Järkyttävän sähäkkä pomppu, hyvin seis. Liikutti etutassua kun kävelin sivulle. Perusasentoon hyvin. Hieno liike, liikutti tassuja seistessä. Osaa kyllä seistä paikallaan, joten se pitää myös vaatia.

Liikkeestä maahanmeno: Hyvä seuruu, hyvä plätsähdys maahan (etujalat aika harallaan), mutta kun tulin sivulle, niin nousi Oilin käsky-sanasta perusasentoon. Hyvä seuruu, hyvin maahan, malttia loppuun, pa-käsky kannattaa sanoa reilusti liikkurin käskyn jälkeen ettei opi ennakoimaan, voi myös palkata maahan.

Nouto: Liikahti kun heitin kapulan ja jäi tuijottamaan sitä. Hyvä vauhti, hyvä kapulan otto. Palautus olisi voinut olla nopeampi. Kapula (450 grammanen) ei ollut kunnolla tasapainossa suussa, joten joutui palatessa korjaamaan otteen kerran. Hyvä luovutus, hyvin perusasentoon. Pureskeli kapulaa tullessa. Kapula on painava, vois harkita kevyempää.

VOI-Ruutu: Oili vei alustan ruutuun niin, ettei Gust nähnyt. Ruudun vieressä oli tavaroita (merkkejä, kapuloita ym.). Merkkasi nähdäkseni ruudun ja lähti satasta matkaan. Juoksi kuitenkin ruudun ja tavaroiden väliin, huomasi virheensä ja korjasi sivusta ruutuun. Nappasi varmuuden vuoksi alustan suuhunsa, mutta pudotti sen kun huusin seis-käskyn. En laittanut maahan, vaan loppu siten, että Gust seisoi. Loppu hyvin, malttoi seistä paikallaan ja tuli todella hyvin sivulle.

Kivaa tekemistä Gustilta, mutta edelleen liikkeiden aluissa kontaktia minuun ei ole tai se on vain ajoittaista. Tälle pitää nyt tehdä jotakin, tuntuu liian epävarmalta lähteä suorittamaan liikkeitä kun Gust tuijottaa liikkuria eikä minua.

Treeniosuus tehtiin kolme koiraa kerrallaan kehässä. Gust ei välittänyt häiriöstä yhtään. Alkuun tehtiin muutama toisto ruutuun ja sitten Oili tuli auttamaan tunnarissa. Tikut rivissä, vääriä n. 10 ja Oili vei nyt myös oman tikun. Olin ekalla kerralla noin puolivälissä näyttämässä maassa olevan namin. Siitä Gust sai mennä itsenäisesti tikuille. Haisteli hyvin ja nappasi epäröimättä oman kun kohdalle osui. Toinen toisto niin, että namit olivat n. 30 cm päässä tikuista. Tämä oli vähän hätäisemmän oloinen, mutta silti erinomainen suoritus. Enempää ei tehty. Tunnarin jälkeen jäävät, seuruuta ja luoksetulo. Gust oli todella kivan oloinen, innokas ja vauhdikas, mutta oikein hyvin kuulolla. Sai useamman kerran lelupalkan (rauhallisesti annettuna), jotta pystyi purkamaan itseään välillä.

Loppuun otettiin porukalla ensin paikkamakuun jättöjä evl-tyyliin ja eri tavoin häirittynä. Gustin kontakti oli hivenen parempi liikkeiden alussa kuin aiemmin. Ei kuunnellut muiden käskyjä. Oili oli "outo-liikkuri" ja hyppeli mennessään eri tavoin. Pete kävi vetämässä hihnan päässä olevaa narupalloa koirien edestä. Olin ihan varma, että Gust ei moista kestä, mutta siellä se paikallaan pysyi. Pete kävi myös tekemässä luoksepäästävyyden Gustille (meni vastaan rapsuteltavaksi). Viimeiseksi tehtiin 4 minuutin paikkamakuu. Olin n. 10 metrin päässä. Gust oli nyt hyvä ja aika rauhallinen. Kerran lötsähti jotenkin outoon asentoon, kävin korjaamassa sen. En käynyt välipalkkaamassa.

Ruffe teki omalla treenivuorollaan ensin liikkeestä maahanmenoja. Oilin mukaan käsitargettiavusteiset maahanmenot olivat hyviä, joten jatkan sillä linjalla ja toivon että Ruffe rupeaa tekemään samanlaisia myös ilman targettia. Sen jälkeen tehtiin kaukoja häirittynä. Oili oli liikkurina ja heilutteli käsiään Ruffen vieressä. Alkuun Ruffe oli todella hämillään, pälyili Oilin suuntaan ja jäi välillä jumiin johonkin asentoon. Homma parani koko ajan ja lopuksi se ei juuri Oilista enää välittänyt. Sen jälkeen Oili houkutteli Ruffea nousemaan maasta lihapullalla, mutta Ruffe ei mennyt ansaan. Sen sijaan hommasta tuli vaikeaa, kun Oili heitti lihapullan palat Ruffen eteen maahan. Edelleenkään Ruffe ei liikkunut paikaltaan, mutta ei kyennyt myöskään tekemään kaukojen vaihtoja kunnolla. Saatiin kuitenkin lähietäisyydeltä vielä vaihdot tehtyä ja lopetettiin siihen.

Häiriöteemalla jatkettiin. Seuruuta ohi Oilin, joka paukutteli hyppyestettä, makasi ja kieri maassa. Oli todella vaikeaa Ruffelle, mutta näissä pitää vaan olla itse vahva ja päättäväinen. Napakasti vaan pyysin Ruffea seuraamaan häiriöstä huolimatta. Kovin montaa onnistunutta ohitusta ei saatu, mutta kun ei ole treenattu, niin eipä siitä voinut olla kovin ihmeissään.

Treenin päätteeksi käytiin vielä itsenäisesti "palauttelemassa" häiriöistä toisella kentällä. Tehtiin stoppeja, seuruuta ja jääviä, jotka menivät hyvin. Yritin myös saada lähietäisyydeltä (n. 5 metriä) Ruffen luoksetulon loppua nopeaksi, mutta siinä en ihan onnistunut. En saanut tuolta etäisyydeltä Ruffea laukkaamaan kuin niin, että heitin lelun taakseni ja vapautin sille. Taisi koira kyllä olla jo väsynytkin, oltiin siinä vaiheessa oltu hallilla jo lähes 3 tuntia.

Tiistaina ei treenattu, vaan käytiin koko perheen metsälenkillä. Tänään oli vuorossa varhaiset aamutreenit Ojangossa. Gustilla malttiteema jatkui, lisäksi treenattiin liikkeiden loppujen perusasentoja, luoksetulon stoppia, ruutua (2 erinomaista toistoa!), ruudun loppua kierron kautta, sekä noutoa uudella, kevyemmällä noutokapulalla. Noudon palautukseen haluan nyt Gustille lisää vauhtia ja lelupalkalla sitä jo heti tulikin. Myös pari törpön kiertoa perusasennosta perusasentoon n. 15 metrin etäisyydeltä kokeiltiin. Ei mitään ongelmia, vaikka tehtiin ekaa kertaa. Loppuun paikallaolo reilu 2 minuuttia yksinään. Kävin pari kertaa palkkaamassa välissä, makasi oikein hyvin.

Ruffe teki myös törpön kiertoa, luoksetulon stoppeja, jäävät, suoran luoksetulon, AVO-hypyn parikin kertaa, noudon sillä uudella kapulalla (hyvä!), sekä EVL-ruudun suorapalkalle ja toisen kerran tyhjään ruutuun, jonne juoksin palkkaamaan. Olen muutaman kerran käskenyt Ruffen ruutuun maahan ja nyt se ennakoi niin, että käy seisomisen sijaan istumaan ruutuun, pitää korjata pikimmiten ennenkuin tulee tavaksi. Loppuun seuruuta, oli edistävää ja ajoittain aavistuksen väljää. Käännökset ja "seinää päin" kävelyt olivat hyvät. Molempien koirien kanssa on nyt hiukan ollut huonoa seuruun treenaamista. Ollaan tehty sitä vailla kunnollista ajatusta, että mitä ja millä kriteereillä treenataan. Pelkästään "huvin vuoksi" ei kannata liikkeitä tehdä, pitäs olla koko ajan ajatus ja kriteerit mukana, sekä valppaana havaitsemaan pienimmätkin poikkeamat optimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti