4. helmikuuta 2015

Gustin ensimmäinen kisatreeni

Maanantaina alkoi Oilin kisakurssi, jonne olin ilmoittanut Gustin. Tähtäimenä kisaaminen yleensä, sekä etenkin nuorten koirien tokoringin näyttökoe. Kurssi alkoi kokeenomaisella treenillä. Kisanomaista tunnelmaa toi vieras liikkuri ja Oili tuomarina kirjoitti kaikki havaintonsa paperille. Gust teki näyttökokeessa aiempina vuosina olleet liikkeet: seuraaminen (noin avo + hidas käynti), luoksetulo (alo), nouto (avo) ja vapaavalintaisena kokeilin sekä hyppyä (alo) että ruutua (voi). Paikallamakuu tehtiin evl-tasoisena, tosin pysyttelin näkyvillä koko ajan. Seuraavassa omat huomiot sekä kehässä että videolta katsottuna ja Oilin kommentit kursiivilla.

Paikallamakuu 4 min: Gust ei ollut ollenkaan kuulolla maahanmenossa, katseli vain eteentullutta Oilia. Kaksi käskyä ja silti erittäin huono maahanmeno, jäi ihan omituiseen asentoon. Jättö ok, mutta sen jälkeen Gust joutui kahdesti korjaamaan asentoaan paremmaksi. Oli alkuun muutenkin levoton ja noin puolen minuutin kohdalla huomasi, että ihan parin metrin päässä vieressä on toinen koira. Pää kohosi kuin kirahvilla ja sanoin "paikka" uudestaan. Sen jälkeen loppu hyvin, focusoi minuun ja myös perusasentoon hyvin. Yksi koira lähti paikallaolosta omistajansa luo jossain parin minuutin kohdalla, tämä ei Gustia haitannut. Ärsyttää, kun ei ole mitään treeniporukkaa, missä tätä olisi treenannut, meillä on max. 2 tai 3 koiraa ollut paikkamakuussa ja vain satunnaisesti.

Oili: vasta toisella käskyllä maahan, jäi huonoon asentoon. Korjasi asentoa kahdesti ja alkoi liehitellä viereistä narttukoiraa. Ohjaaja sanoi, ettei niin saa tehdä jonka jälkeen loppu hyvin.

Seuraaminen: Tuntui aika hyvältä, hieno kontakti ja hyvä asenne. Ensimmäinen täyskäännös-seis huono (ei olla treenattu), hitaassa käynnissä ei alkuun löytänyt rytmiä askeleeseen (ei olla treenattu). Yksi huono vasemmalle käännös jossa ei käyttänyt takapäätään, tosin käännyin itsekin siinä huonosti. Juoksussa pomppii (ei olla treenattu).

Oili: Aika ok, juoksussa pomppi. Hitaassa tahtoi istua. Hyvä kontakti + sijainti! Kiva fiilis jäi!

Luoksetulo: Lähti kuin tykin suusta, mutta hidasti jo aika kaukana minusta. Jäi hieman liian kauas eteen ja oli vähän vinossakin. Perusasentoon tulo ei niin voimakas kuin yleensä. Tosin tuo edestä perusasentoon tulo on vielä ihan vaiheessakin meillä.

Oili: Nykäisi jätettäessä, hyvä focus, kiva vauhti, vino eteen + huonosti perusasentoon lopussa.

Nouto: Liikahti heitettäessä (väisti?). Jäi tuijottamaan kapulaa heiton jälkeen. Hyvä vauhti kapulalle, hieman hitaampi takaisintulo. Hiukan vinossa edessä, hyvä luovutus ja sivulle paremmin kuin luoksetulossa.

Oili: Levoton heitettäessä, jäi kiinni kapulaan. Kiva vauhti, vino edessä. Luovutus ok.

Hyppy: Ihan tyypillinen Gustin alo-hyppy. Räväkkä pomppu ja napakka seisomaan jääminen. Jostain syystä ei ekalla käskyllä tullut perusasentoon ja kun annoin toisen käskyn, istui vinoon ja vinkaisikin. Olen tainnut vapauttaa usein tuosta seisomisesta jo, joten taisi odottaa palkkaa.

Oili: Hieno liike! Lopussa ei istunut, vinkaisi.

Ruutu: Kysyin ennen liikettä "missä ruutu" ja nähdäkseni Gust merkkasi sen ja minä kuittasin 'hyvä'-sanalla. Lähetettäessä tiesin, että johonkin se lähtee ja lujaa, mutta en ollut ihan varma meneekö oikeaan suuntaan, kentällä oli nimittäin myös muita merkkejä. Kova vauhti ruutuun ja hyvä stoppi. Jäi taas aivan ruudun oikeaan reunaan, tämä tapahtuu nyt aina kun ei ole kosketusalustaa ruudussa. Maahan meni vasta toisella käskyllä. Ei ehkä kuullut ensimmäistä, sillä takana aksattiin ja minulla hiukan petti ääni. Pysyi hyvin maassa (treenattu kait vaan pari kertaa). Luoksetulossa kiersi oikealta ja edestäni seuruuseen, ei tosin olla noin vaikeaa kulmaa treenatakaan kuin yhden kerran isosti avustaen.

Oili: kiva vauhti, oikea takakulma. Tuplakäsky maahan, sivulle väärälle puolelle.

Kokonaisvaikutus: Itselle jäi oikein hyvä fiilis. Pieniä virheitä tuli ihan kamalasti, mutta se on selvä, kun ei kokonaisuuksia ole kovin paljon treenattu. Yksittäin liikkeitä on aina helpompi tehdä kuin pitää paketti kasassa. Palkattomuus ei ollut ongelma. Jostain syystä Gustin kanssa ei edes jännitä. Se on niin iloinen ja hassu veijari, että sitä vaan nauttii kehässä vaikka ihan aivot ei jalkojen tahdissa pysyisikään.

Oili: kiva kokonaisvaikutus! Nuoren koiran vallattomuutta vielä. Tarvitsee lisää kokonaisuuksien treenaamista.


Kisatreenin jälkeen tehtiin hiukan häiriötreenejä ryhmäliikkeenä. Gust ei häiriintynyt toisista koirista tai muiden ohjaajien käskytyksistä, mutta siitä kyllä kun perusasennossa Oili liikkui eteemme. Ei meinannut millään mennä maahan ensimmäisellä käskyllä, oli todella tiukassa. Tein myös pari ruutua kosketusalustalle ja muutaman seisomasta maahanmenon niin, että lähetin Gustin kiertämään, stoppasin kaukana ja siitä maahan. Ei ollut mitään ongelmaa. Puhuin myös Oilin kanssa tuosta paikallaolosta, mutta hänestä siinä ei ollut isoa ongelmaa ("siellähän se pysyi ihan hyvin") ja se tulee paranemaan huomattavasti, kun kurssilla treenataan nyt joka kerta myös paikallaolot.

Treenien jälkeen mentiin hallin lämpiöön ja käytiin läpi jokaisen suoritukset. Sain paljon hyviä vinkkejä myös toisten palautteita kuuntelemalla mm. Ruffen kanssa tekemiseen. Jatkossa kurssilla tehdään joka kerta kolmen liikkeen kisamainen treeni ja sen jälkeen treenataan välillä häiriöitä ryhmäliikkeinä ja välillä yksittiäin jotakin liikettä. Ruffen kurssi alkaa ensi viikolla Gustin kurssin perään, joten helpottaa sekin kun saa molemmat koirat samana päivänä treenattua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti