22. helmikuuta 2015

Oi voi...

Alkuviikosta sain sapiskaa, maanantaina risuja ja tiistaina jo kunnolla piiskaa. Maanantaina Gustin kisatreenin kolmas kerta. Tällä kertaa meillä oli tokohäirikkö-cd:kin soimassa ja koirat vähän siihen reagoivat, kuka mihinkin ääneen. Gustille pahin oli cd:llä kuuluva vinkupallon ääni, tuntui ettei ihan niin täysillä keskittynyt minuun kuin normaalisti sillä hetkellä kun vingutusta kuului. Kisamaiset liikkeet (Oilin kommentit kursiivilla):

Paikallaolo: Jäin n. 7 metrin päähän ja kävin palkkaamassakin välillä. Oli paljon parempi kuin aiemmin. Noin kolmen minuutin kohdalla hiukan korjaili asentoaan. Viereinen koira nousi kahdesti ja Gust katseli  ja oli vähän levoton kun omistaja kävi laittamassa koiraansa takaisin maahan.

Liikkeestä seisominen: Gust tuntui pysähtyvän sivulle väistäen ja rumasti. Loppuperusasennossa taas ongelmaa ja istui vasta toisella käskyllä. Seuruu + alku ok. Vino seis, ei istunut loppu-pa:ta.

Seuruu: Kaavio meni kahdesti aivan lähelle seinää, mutta Gust ei moista huomannut. Tuntui olevan aika kivaa tekemistä meiltä. Vaan eipä sitten ollutkaan, istumiset oli jääneet vajaiksi: Ei istu pysähdyksissä, seuruun kontakti ok!! Rytmi oli nyt parempi. Hymynaama!

Luoksetulo: Autoin ihan aavistuksen kädellä tulemaan eteen, Oili tietysti huomasi :) . Perusasentoon tuli ihme loikalla. Kiva vauhti! Ohjaaja auttoi käsillä eteen. Loikka + vino loppu-pa.

Asenne on kyllä Gustilla niin kohdillaan. Hirmu innokkaasti tekee ja on mukana pelkällä sosiaalisella palkallakin. Yhtään enempää ei virettä voi kyllä nostaa, mutta se on varmaa ettei moottorista bensa lopu.

Treeniosuudessa keskityttiin noihin seuruun istumisiin. Annoin istu-käskyn joka pysähdyksessä ja se toimi. Pitää myös olla todella tarkka, että pylly oikeasti myös on maassa eikä koira ole "vietereillä". Liikkeestä seisomaan jäämisessä Gust väistää minun liikettä (Ruffe tekee muuten ihan samaa...). Lähdettiin korjaamaan siten, että tehtiin pysähdys Oilin houkutellessa hieman nameilla vieressä. Yksin treenatessa voin tehdä stoppeja esim. namikupin viereen. Koirat kun eivät mielellään "kielletyn houkuttimen" suuntaan väistä. En myöskään enää tästä lähtien heitä palloa palkaksi taakse, jotta pysähdyksestä tulee siistimpi.

Kisatreenin loppuun tehtiin yheisesti Ruffen ryhmän kanssa paikallaolon jättöjä ja perusasentoon tuloja evl-tyyliin. Minähän en tietenkään molempia koiria voi ottaa yhtäaikaa, joten valitsin tällä kertaa Ruffen. Se pyrki ennakoimaan yhtä ohjaajaa, jolla sattui olemaan hieman samanlainen käskytystyyli ja -ääni kuin minulla. Tehtiin ehkä neljä jättöä, joista kahdessa Ruffe ei ennakoinut. Maahanmenot olivat hyviä ja suoria, samoin perusasentoon tulot, paitsi yksi jonka teki tassutellen.

Ruffen kanssa treenattiin ensin ohjattua. Kapuloille menot olivat todella hyvät, määrätietoiset ja vauhdikkaat, samoin merkki oli hyvä. Oili vielä testasi merkillemenoa niin, että kapulat olivat parin metrin päässä. Ruffe ei erehtynyt ja vauhti oli tosi hyvä. Tämä on kyllä niin paljon parantunut nyt kuukaudessa ettei voi olla kuin huipputyytyväinen.

Sen jälkeen tehtiin ruudun aloituspaikasta seuruuta ja ruutua vuorotellen. Ruffe jäi ruudussa aivan liian eteen, tätyy korjata sitä myöhemmin. Seuruussa hieman edisti, mutta ei tuijotellut yhtään ruutua vaikka viriteltiin ruutuliike ja lähdettiinkin seuruuseen. Muutenkin kontakti oli hyvä. Mutta! Ruffeahan on hieman hankala välillä saada sivulle, kun se tietää että seuraavana tehdään ruutu tai merkki. Se haluaisi lähteä "lennosta", mikä on ymmärrettävää sillä olen aika paljon sitä lennosta lähetellyt. Oili sanoi, että noissa tilanteissa sorrun houkutteluun ja jopa itse liikun kohti koiraa jotta sen olisi helpompi tulla sivulle. Nämä houkuttelut ja helpotukset unohdetaan nyt välittömästi. Sivulle tullaan yhdellä käskyllä ja nopeasti, mikään muu ei ole vaihtoehto, vaikka kuinka tekisi mieli lähteä ruutuun. Minun on nyt oikeasti ruvettava olemaan mustavalkoinen, eikä vain suunniteltava sitä. Voi mahdoton minua, kukahan tulisi raippaa heiluttelemaan meidän omiin treeneihinkin?

Tiistaina sapiskaa tulikin sitten ihan kunnolla. Oltiin Minnan ja Annakaisan kanssa Oilin treenissä. Alunperin minun piti ottaa Ruffe, mutta Samuli lähtikin sen kanssa paimeneen. Siispä Gust autoon ja menoksi.

Aloitettiin ruudulla ja kyselin mitä tehdä, kun Gust saattaa käännähtää ruutunauhan kohdalla ja vasta sitten korjata itsensä peremmälle. Tehtiin useita toistoja kosketusalustalle ja ilman alustaa. Jossain vaiheessa Oili sanoi, että Gust on kyllä hurjan näköinen rynniessään ruutuun ja että se ei pysty ajattelemaan mitään, kun vire ja vauhti on niin tapissa. Siksi niitä epäonnistumisia tulee välillä. Tehtiin sitten niin, että laitoin muutaman namin Gustin eteen kun se oli istumassa sivulla. Tarkoitus oli, että Gust söisi ensin namit ja sitten lähtisi ruutuun. Noh, yhden namin Gust malttoi ottaa vauhdista pinkoessaan torpedona ruutuun. "Ei tänne syömään ole tultu", tuntui miettivän. Sen jälkeen en päästänyt sitä jatkamaan ennenkuin namit on syöty. Oili neuvoi myös, että kannattaa seisottaa Gustia ruudussa, jotta se ehtii katsella missä seisoo ja mistä paikasta ne kehut tulevat. Välillä myös jätin koiran istumaan, menin itse ruutuun selin koiraan ja kutsuin sen sinne. Alustaa pitää myös nyt häivyttää pois, Gust nimittäin etsii sitä vimmatusti, jos se ei ruudussa ole. Toki pysähtyy kun huudan, mutta sitä ennen on kovin levoton ja saattaa myös bongata ties mitä langanpätkiä tai teipinpalasia, joita tarjoaa sitten alustana. Ruutu pitää tehdä alustalla opetetulle koiralle niin vahvaksi, että vaikka alusta lopulta sijoitettaisiin ruudun ulkopuolelle, niin koira hakeutuu siitä huolimatta ruutuun oikealle paikalle.

Sen jälkeen tehtiin taas seuruun pysähdyksiä, joissa Gust istui nyt hyvin. Mutta jossain vaiheessa huomattiin, että jo kymmenen sekuntia istumista kesken seuruun on liikaa tekemistä janoavalle Gustille. Ei vaan pysty kun jalat ja pää sanovat että pitää tehdä jotain. Tästä tuli minulle lisää piiskaa ihan kunnolla. Oili sanoi, että nyt minulla on viikko aikaa rakentaa maltti koiralle. Ja nyt on rakennettu. Huomenna mennnään näyttämään, että kyllä me pysytään perusasennossa ihan niin pitkään kuin tarvitsee.

Eli viikon muut treenit ovat rakentuneet malttitreenien ympärille. Malttia kotona ja malttia hallissa. Ollaan myös tehty ruutua ja saatu hyviä onnistumisia sekä alustalle että ilman. Seuruu on nähdäkseni huonontunut. Rytmi on hyvä, mutta Gust pyrkii aavistuksen edistämään. Tätä on ehkä korjattava kainalo- tai niskapalkalla silläkin uhalla että rytmi kärsii. Ehkä. Pitää miettiä. Perjantaina tehtiin seisomaan jäämistä tennispallon viereen. Alkuun Gust väisti palloa niin, että koko hommasta ei meinannut tulla mitään. Panin koiran lyhyeen hihnaan ja seuruutin sen pallon luokse. Kahdesti meinasi lähteä karkuun palloa kiertämään, mutta rauhallisen päättäväisesti estin moiset hölmöydet ja kun rauhoittui sivulle, sai superpalkan. Sen jälkeen ei pallon kanssa ollut ongelmaa ja stopit sen viereen olivat oikein hienot. Jes, yksi mustavalkoinen toiminta itselleni, pikkuhiljaa opin.

Ruffen treeneissä ollaan keskitytty luoksetulon stoppiin. Nyt stoppaa jo yhdellä käskyllä :) mutta vielä saisi olla terävämpi pysähdys. Edistystä kuitenkin ja myös luoksetulon loppu on ollut kiva, ei sorru ravailuun. Sen lisäksi ollaan korjailtu seuruun edistämistä, ruudun paikkaa ja tehty muutamia vauhtinoutoja ja lähes joka päivä myös kaukoja. Hyvä treeniviikko, molemmat pojat ovat tehneet suunnitelmallisia (ja mustavalkoisia) treenejä.

Ruffen kanssa oltiin tänään kisatreenissä Ojangossa. Menin paikalle puolisen tuntia ennen Ruffen AVO-ryhmän alkua, mutta treeni olikin edennyt niin nopsaan, että jouduttiin käytännössä samantien kehään. Ruffen kanssahan tuo ei ole ikinä toiminut, sen pitäisi saada olla kentän laidalla vähintään 5-10 minuuttia ennen kehäänmenoa. Videolta katsottuna suoritus näyttää ihan kivalta, mutta tunne oli huono. Jotenkin olimme ihan eri paria ja vaikka Ruffe jälleen sai kehuja hyvästä kontaktista, niin minusta ainakin 60% koiran ajatuksista oli ympäristössä. Enkä itsekään ollut ihan skarppi. Tässä liikkeet, "tuomarin" kommentit kursiivilla:

Seuraaminen: Alkoi ihan karmeasti. Ruffe edisti varmaan puoli metriä. Onneksi eka pysähdys tuli jo n. 10 metrin jälkeen niin sain koiran hallintaan. Ihan ok tekemistä, mutta olin varma että "kadotan" koiran. Ja kun viereisellä aksakentällä äkisti pamahti, niin Ruffe reagoi ja kontakti tippui kahdeksi sekunniksi. Oli siinä kyllä positiivisiakin hetkiä. "Päin seinää" kävelyt olivat hyvät, täyskäännös säpäkkä (tosin aavistuksen "yli") ja vasemmalle käännös on parantunut. Edistää, käännös hivenen väljä, ensimmäisessä pysähdyksessä hyppää, agilitykentältä kuulunut ääni katkaisi kontaktin.

Liikkeestä maahanmeno: Tämä taisi olla ihan ok. Hyvä seuruu, maahanmeno ok, perusasentoon tulo ok.

Luoksetulo: Opin tänään, että AVOssa jätetään koira istumaan eikä maahan :D Eli itse käskin Ruffen jätössä maahan. Hyvä maahanmeno, lähti hyvin tulemaan luokse, Ruffeksi hyvä pysähdys ja hyvällä vauhdilla loppu. Eteentulo oli suora!!! Nopea maahanmeno (tosin kuuluisi istua), hyvä vauhti, stoppi voisi olla nopeampi, perusasentoon tulo hyvä.

Liikkeestä seisominen: Tassutteli stopissa, ei auta kun ottaa tehotreeniin taas... Hyvä seuruu, pysähtyminen voisi olla nopeampi, perusasento hyvä.

Nouto: Tässä tapahtui jotain ihmeellistä. Ruffe pälyili ja väisti aika lähellä seisoneita liikkuria ja "tuomaria" eikä vauhti ei ollut ollenkaan sellainen kuin normaalisti. Olin viiltelemässä jo ranteitani auki tässä vaiheessa, videolta ei näytä ihan niin pahalta miltä tuntui... Hieman vino alkuperusasento, voisi palauttaa kapulan nopeammin, rauhallinen puruote.

Kauko-ohjaus: Liikkeen alussa oli omat pasmat sekaisin ja kun tuli käsky, niin en hetkeen tajunnut mikä liike ja mitä pitäs tehdä. Sain kuitenkin soperrettua "maa"-käskyn ja Ruffe meni hyvin alas. Vaihdot eivät olleet kovin hyvät, tassutteli etujaloilla. Takapää pysyi kyllä paikallaan. Hieno, nopea maa. Istuminen voisi olla korkeampi, hyvä perusasento lopussa.

Hyppy: Nyt se koira jäi silmästään kiinni johonkin yleisössä. Hyppykäsky tuli yllärinä ja oli törmätä esteeseen. Kampesi kuitenkin pysähdyksistä itsensä yli ja jäi aivan esteen taakse istumaan. Se ei kuitenkaan ole ongelma, pystyy istualtaan pomppaamaan tarvittavan ja tuli hyvin takaisin. Eteentulo jälleen suora, perusasentoon hypyllä. Hyvä hyppy, istuu hyvin mutta lähelle. Hyvä hyppy takaisin. Perusasentoon tuli hypyllä.

Kokonaisvaikutus: Kuten sanoin, oltiin molemmat omassa kuplassamme ja otettiin häiriötä ympäristöstä. Tunne oli huono, mutta video tosiaan pelasti päivän, vaikeudet eivät pahasti näy suorituksessa. Hienosti ohjattu, iloista ja rentoa, kiva katsoa!

Paikallaolo 3 min: Paikkiksessa kolme koiraa, 2 bc:tä ja aussi. Ruffe toisessa reunassa. Hyvä maahanmeno, videolta näkyy oikein hyvä paikallaolo, hyvin perusasentoon. Hyvä, rauhallinen paikallaolo.

Tämän jälkeen tehtiin pieni "korjaussarja", jossa Ruffe oli jo oma iloinen itsensä ja keskittyi hyvin minuun. Nouto oli todella vauhdikas molempiin suuntiin. Ehkä tässä voi olla ihan hyvillä mielin ja seuraavalla kerralla varmistua siitä, että koira pääsee halliin ja saa tehtyä virittelyt rauhassa ennen oman suorituksen alkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti