31. elokuuta 2014

Oilin tokokoulutus

Viime torstaina käytiin poikien kanssa aksaamassa. Ruffe teki n. 10 esteen rataa ensin pätkissä, sitten kokonaan. Meni yllättävän hyvin, myös kepit avokulmasta aina oikein. Gust sai tehdä elämänsä ensimmäistä kertaa "aksarataa": kahta mutkaputkea joiden välissä oli n. 20 cm hyppyeste. Voi jessus... ei puutu vauhtia tuosta ipanasta. "Onneksi" siitä ei ole tulossa aksakoiraa ;)

Perjantaina tehtiin lyhyet tokotreenit Jyrinkylän hiekkatekonurmella, mikä on ihan paras tokokentän pohja. Häiriötäkin oli sopivasti, kun jalkapallolijat olivat viereisellä kentällä treenaamassa. Ruffe teki ensin seuruuta ja mokasi heti liikkeellelähdössä tipauttamalla kontaktin. Pidin "puhuttelun". Sen jälkeen Ruffe todella tsemppasi ja teki hyvää seuruuta, eikä itse asiassa yrittänyt koko lopputreenissä vilkuilla yhtään ympäristöä. Ruutu tehtiin ilman kosketusalustaa tuolia kierrättämällä. Ensimmäisellä toistolla Ruffe jäi hivenen liian eteen, ei palkkaa. Toisella meni liian reunaan, ei palkkaa. Kolmannella lähti todella kovaa kiertämään tuolia ja siitä ruutuun juuri oikeaan kohtaan. Tästä superkehut ja lelupalkka. Ruffe vastaa näköjään todella hyvin näihin treeneihin, joten tätä meidän kehittyminen kaipaa: mustavalkoisuutta. Viimeiseksi tehtiin ohjattu nouto. Merkki oli hyvä, mutta sen jälkeen Ruffe ei yhtään muistanut mitä pitää tehdä. Helpotin hiukan antamalla liioitellun käsimerkin ja vartaloavun, jolloin osasi lähteä noutamaan kapulaa. Loppuun leikkiä ja autoon, ohjattu nouto siis kesätauon aikana hajonneiden asioiden listalle.

Gust teki ruutua tuolia kiertämällä kosketusalustalle. Hyvin. Seuruuta ja takapäänkäyttöharjoituksia. Hyvin. Seisomaan jäämisiä, palkka stopista. Hyvin. Lopuksi leikkiä. Pojat tekivät myös yhteispaikkamakuun siten, että menin kentän reunalla olevan "kopin" taakse noin 10 sekunniksi piiloon. Toki kurkin kopin ikkunanraosta mitä tapahtuu. Ruffe makasi hyvässä mielentilassa, Gust oli hiukan jännittyneen oloinen, mutta pysyi sijoillaan. Kokonaisaika oli ehkä noin 45 sekuntia.

Lauantaina ajeltiin Einin ja koirien kanssa Oili Huotarin tokokoulutukseen Parikkalaan. Toivottavasti Eini kirjoittelee koulutuksesta tekemiään muistiinpanoja näkyville. Gust oli täynnä energiaa ja tuntui jo vuoroa odotellessa käyvän kovilla kierroksilla. Aloitettiin seisomaan jäämisellä. Stoppi oli Oilin mukaan hyvä ja voimakas kuten toivoinkin. Nyt lähdetään tekemään stopin ja palkan väliin enemmän viivettä ja seisomiseen kestoa. Tehtiin pari harjoitusta, joissa jätin Gustin seisomaan ja kävelin sen ympäri muutaman kierroksen. Pari kertaa jouduin huomauttamaan tassujen liikuttamisesta, mutta nopeasti oivalsi, että halusin tassujen liimautuvan kenttään.

Tunnari oli vuorossa seuraavana ja kerroin Gustin hiukan nypläävän vääriä tikkuja vaikkei niitä lähdekään tuomaan. Piilotettiin ensin pelkästään oma tikku ruohikkoon n. 5 m koirasta. Oili sanoi, että hiukan näyttäisi käyttävän silmää etsiessään. Toinen piilotus tehtiin korkeampaan n. 15-20 cm heinikkoon n. 10 m päähän koirasta siten, että tikku oli täysin ruohon peitossa. Seuraava askel oli laittaa matalaan ruohoon levitetty läjä vääriä tikkuja n. 4 m koirasta ja lähettää se etsimään 10 metrin päähän heinikkoon piilotettu oma tikku. Gust ei kiinnostunut vääristä tikuista ollenkaan, vaikka kahdesti kulki haistellen niiden ylitse. Viimeinen toisto tehtiin siten, että n. 30 cm etäisyydelle väärien tikkujen viereen laitettiin oma tikku huopapalan alle piiloon. Gust haisteli väärät tikut, mutta ei koskenut niihin ja hetken päästä löysi huopapalan alta oman. Hienoa!!

Lopuksi tehtiin ruutua. Kosketusalustaa ei ollut, mutta päätin yrittää ilman. Ensimmäisellä toistolla Gust jäi liian eteen ja korjasi siitä oikeaan kohtaan. Kehuin, mutta en palkannut. Toisella toistolla paremmin, mutta ei vieläkään tarpeeksi hyvin. Edelleen kehuja. Kolmannella kerralla Oili kävi ruudun takareunassa heiluttamassa käsiä ja sen jälkeen Gust oivalsi paikan. Juoksin ruutuun kehumaan ja antamaan pallon. Oili oli sitä mieltä, että Gustille ei kannata heittää palkkaa, koska se odottaa sitä tällä hetkellä liikaa. Lopuksi tehtiin piiiiitkältä matkalta ruutu suorapalkalle. Ensimmäisellä kerralla Gust lähti ruudusta n. 10 metrin päässä sivussa olevia merkkejä kohti ennenkuin hoksasi että suunta on väärä, ja teki "banaanin" ruutuun. Toinen toisto suora, hyvä ja vauhtiahan ei pojasta puutu.

Liikkeiden välillä Gust oli huomattavasti rauhattomampi kuin Christan koulutuksessa. Pysyy kyllä paikoillaan jos käsken sen odottamaan, mutta kun varsinaista rauhoittumiskäskyä meillä ei vielä ole, niin sitä on hiukan kyseenalaista makuuttaa "paikkamakuussa". Edelleenkään ei lähde nuuskimaan ihmisiä tai kenttää, mutta tavarat (etenkin meidän oma "tokolaatikkomme") olisi kiinnostanut - leluahan se olisi etsinyt. Joten ensi viikolla opettelemme Ruffellakin käytössä olevan "siinä"-käskyn. Toinen treeneissä esiintullut asia on se, että Gust ei tykkää jos sen asentoa käy "mekaanisesti" korjaamassa. Alkoi vänkyröidä valtavasti kun otin pannasta kiinni ja yritin siirtää sitä seisomaan oikeaan kohtaan. Tämäkin pitää opetella, joskus on hyvä kun voi nostaa koiran maasta istumaan tai seisomaan jos se on mokannut asennon.

Oili sanoi pitävänsä Gustista, sen vauhdista ja aktiivisuudesta. Sanoi että Gust on iloinen, huoleton veikkonen, jota ei tämän maailman murheet yhtään paina. Virtaa ja virettä siinä on riittävästi ja vaikka muille jakaakin, jatkossa on pidettävä huoli siitä, että toko ei ala merkitä Gustille pelkästään pallon heittelyä. Tällä hetkellähän kentälle meno merkitsee sille leikkiä ja hauskanpitoa. Nyt alamme myös harjoitella sosiaalista palkkaa enemmän, voin leikkiä Gustin kanssa ilman lelujakin.

Ruffe teki päivän aikana oman treeninsä, jossa kävimme kahdestaan AVO-luokan liikkeet läpi. Ruffe tuntui todella hyvälle. Perusasentoon tuloissa oli voimaa, seuruu hyvää, jäävissä maahanmeno olisi saanut olla hiukan nopeampi ja seisomisessa jäi tapansa mukaan hiukan steppaamaan. Nouto erinomainen, samoin kaukot. Paikallaolo tehtiin vain noin minuutin mittaisena. Muita koiria paikkamakuussa ei ollut, mutta häiriönä oli sopivasti ohikulkevia koirakoita ja aksakenttä n. 20 metrin päässä. Palkkasin osan liikkeistä lelulla ja osan leikkimällä Ruffen kanssa ilman lelua. Lähti oikein hyvin mukaan leikkiin, sekä lelulla että ilman. Meidän "kisapalkkausta" kokeilin myös, toimii hienosti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti