22. elokuuta 2014

Tokoleiri

Lauantaiaamuna klo 5.15 soi herätyskello Somerolla. Kamat kasaan, asuntovaunun siivous ja matka kohti Hartolaa, jonne saavuimme hiukan yli klo 9. Perjantai-iltana oli käynnistynyt HSKH:n tokoleiri, jonne siis saavuimme mattimyöhäsinä. Samuli ja rättiväsynyt Ruffe jatkoivat kotiin. Aamupäivän treeni oli jo päässyt alkamaan, mutta sujuvasti liityimme porukkaan. Aiheena oli perusasento ja seuraaminen. Perusasentoon Gust tulee voimalla ja kohtuu hyvin suoraan ja oikeaan paikkaan. Seuraamisessa katsottiin palkkalelun paikkaa ja lopulta todettiin, että lelu piiloon vaan.

Iltapäivän treeni ei meidän osalta ollut se paras mahdollinen. Gustillehan on "sisäänajettu" sitä, että kentällä on hauskaa, vauhdikasta ja tapahtuu lähes koko ajan. Kestoa ei meillä ole missään liikkeessä paikkamakuun ehkä noin 1-2 minuuttia lukuunottamatta. Kouluttaja kuitenkin veti koko ryhmälle yhtä aikaa paikkamakuu- ja paikalla istumistreenejä ihan urakalla ja kierteli katsomassa ja kommentoimassa jokaista erikseen. Gust patosi itsensä melkoiseen ylivireeseen jo 10 minuutin jälkeen, eikä tilannetta todellakaan parantanut se, että setti kesti 40-45 minuuttia. Olis pitänyt tulla pois, mutten kehdannut, hölmö minä.. Paikallaolojen jälkeen jokainen sai vielä valita muutaman yksilöliikkeen. Me tehtiin ruutuun juokseminen, sekä nouto ja kapulan pitoa. Nämä hyvin.

Loppupäivän katseltiin kisaavien ryhmää, jossa Oili ja Katja kouluttivat. Paljon tuttua, mutta hivenen myös uutta. Kertaus on kuitenkin aina hyväksi ja kiva oli huomata myös se, että Ruffen kanssa ei tarvitsisi yhtään "hävetä" tuossa tva-koirakoiden joukossa ainakaan treenitilanteessa.

Sunnuntaina aamulla tehtiin Gustin kanssa luoksetulon stoppia, sekä liikkeestä seisomaan jäämistä. Luoksetulossa yritin kierrättää tuolin ympäri, mutta jostain syystä Gust ei millään meinannut muistaa mitä kiertäminen on. Lopulta saatiin kuitenkin muutama stoppikin aikaiseksi, ne olivat vinoja Gustin ennakoidessa palkkalelun lentämistä taakse. Kouluttaja kehotti heittämään palkkalelun Gustin etujalkoihin ja taidettiin me yksi suora pysähdyskin saada aikaiseksi. Sähäköitä ja teräviä stopit kuitenkin olivat, se on pääasia. Liikkeestä seisominen oli todella nopea ja hyvä, siitä ei sen enempää.

Sunnuntain toisessa treenissä tehtiin häiriöitä. Kentälle laitettiin hurja määrä leluja, noutokapuloita ja namikuppi. Alkuun seuruutettiin koiria 3 kerrallaan tavaroiden seassa. Gust ei reagoinut häiriöihin mitenkään. Kouluttaja hiukan kävi myös kutsumassa koiraa, ei reagoinut siihenkään. Lopuksi kouluttaja heilutti karvalelua ihan Gustin pään vieressä, ja tämä oli jo liikaa. Gust oli napata lelun, mutta huomasi itse "erheensä" ja palasi samantien takaisin seuraamaan. Toisessa setissä tehtiin luoksetulo "lelukentän" läpi siten, että ihmisiä seisoi tai oli kyykyssä lähellä luoksetulolinjaa, jotkut tekivät vielä lisähäiriötä taputtamalla. Helppo nakki Gustille, ei vilkaissutkaan häiriöihin päin.

Sunnuntainakin ehdittiin katsella kisaavien ryhmän treenejä ja imeä oppia Katjan neuvoista. Hiukan ennen koulutusten loppua oli kuitenkin lähdettävä kohti Lahtea, jossa nousimme Gustin kanssa junaan. Junamatka oli helppo, Gust käyttäytyi laiturilla hienosti ja junassa nukkui koko kolmetuntisen kevythäkissään.

Lahden rautatieasemalla junaa odottamassa.
Junassa on kiva matkustaa omassa häkissä.
Tällä viikolla maanantaista torstaihin ollaan tehty pelkästään pihatokoja. Gust on keskittynyt kapulan pitoon, seuruuseen, luoksetulon stoppeihin, sekä tunnariin. Seuruussa ollaan tehty takapään käyttötreenejä, luoksetulon stopit ovat olleet nyt suoria ja tunnarissa on väärät tikut olleet nyt erillään hujan hajan oman tikun ympärillä. Gust tekee samaa mitä Ruffe teki reilu vuosi sitten, ottaa vääriä tikkuja suuhunsa, mutta pudottaa samantien kun huomaa että ei haise omalle. Ruffelta tuo tapa jäi itsestään pois kun oppi liikkeen, toivottavasti jää Gustiltakin. En haluaisi lähteä kieltämään. Vauhtia olen saanut maltillisemmaksi kun jätän koiran n. 5 metrin päähän ja menen itse tikkujen lähelle ja lähetän siitä.

Ruffen kanssa on tehty kaukoja ja nyt tuntuu, että vihdoin edistytään kunnolla. Matkaa on nyt n. 5 metriä ja siltä etäisyydeltä Ruffe on tehnyt hyviä vaihtoja. Useammin pitäisi saada appari pitämään takajaloista kiinni, täytyy värvätä enemmän Samulia auttamaan. Lisäksi ollaan pidetty Ruffen kanssa hauskaa, leikitty paljon ja leikin lomassa tehty hiukan seuruuta, stoppeja sekä jääviä.

Torstaina käytiin Hannun ja Terhin luona paimenessa. Ruffe teki kolme settiä isolla laumalla. Flänkit olivat hyviä ja uutuutena Ruffe harjoitteli hakuja ehkä noin 40 metristä. Hyvältä näytti. Sen sijaan vapaa peruskuljetus ei sujunut. Ruffe kyllä kokosi lauman, mutta ihan itselleen. Kuljetti kyllä jonkun matkaa laumaa Samulin perään, mutta aika äkkiä juoksi pysäyttämään ja otti lauman haltuunsa - siis itselleen. Kun koko kesä on keskitytty flänkkeihin ja poispäinajoon, niin näyttää peruskuljetus unohtuneen. Gust on "kaapissa kasvamassa" eikä paimentanut. Kovin intensiiviseltä se tuolla lammaslaitumen reunalla alkaa nyt vaikuttaa. Ei paljon muut asiat kiinnosta kun on lampaita näköpiirissä.

Tänään perjantaina käytiin aamuvarhaisella tekemässä JoAn kentällä lyhyt tokotreeni. Halusin ottaa Gustille ruudun ennen huomista Christan koulutusta. Hyvin pikkumies ruutuun löysi. Otin myös noudon, sillä eilen Gust rupesi äkisti ennakoimaan palkkaa noudossa ja pysähtyi kesken kapulalle juoksun katsomaan minuun. Joku aivopieruhan se oli kuten arvelinkin, tänään moista ennakointia ei esiintynyt. Ruffe teki merkkiä pari kertaa, kerran ruudun ja lisäksi leikittiin. Eilisen paimennuksen jälkeen varmasti väsyttää, joten sen takia pidin molemmille treenit minilyhyenä - ja jos huomenna ei mentäs "esittämään" Christalle nykyistä tasoamme, niin en olis treenannut ollenkaan. Melkeinpä paniikkitreeni siis :D :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti