19. lokakuuta 2014

Vieraat jäljet

Perjantai-iltana oltiin ensin juoksukontaktikurssin kolmannessa treenissä, jossa ensin muistuteltiin koiria matalalla A:lla ja sen jälkeen treenattiin normikokoisella A-esteellä. Ruffelle tuli useita hyviä toistoja ja kaksi hutia. Nyt jatketaan taas kotitreenejä pari viikkoa ja sen jälkeen testaamme kontaktia osana rataa. Ihmeen nopeasti tuo näyttää koirille perille menevän, vaikka pohjana on 2on2off. Näyttää kovasti siltä, että aksaharrastuksemme jatkuu nyt kuitenkin kun ei tarvitse pelätä koiran rikkimenemistä kontaktilla. Videoinnista kiitos koutsillemme Jari Lukkariselle.


Juoksukontaktikurssilta kiirehdittiin "tukka putkella" JoAn epävirallisen tokoryhmän viralliseen tokotreeniin. Aloitettiin paikkamakuulla, ehkä noin 2 minuuttia piilossa. Kurkin ovenraosta, Ruffe näytti makaavan rauhassa, mutta ryhdikkäästi, sopivasti skarppina.

Ruffe teki seuruuta, jäävät sekä luoksetulon stoppeja aksaputken avulla. Muistin yht'äkkiä, ettei olla treenattu luoksetulon maahanmenoja, joten otin ne työn alle. Stoppasin vasta n. metrin päässä itsestäni, ihan kelvollisia toistoja. Loppuun tehtiin vauhtiruutu sekä suora luoksetulo. Ruffe on alkanut ennakoida luoksetulossa stoppeja ja juoksee "korkeata" laukkaa, mihin en ole tyytyväinen. Täytyy ottaa nyt paljon suoria luoksetuloja lelupalkalle ja luottaa siihen, että stopit toimivat, vaikkei niitä luoksetulon yhteydessä juurikaan treenaisi.

Gust teki seuruuta, seisomaan jäämisen, luoksetulon stoppeja aksasiivekettä kiertämällä, sekä ruudun suorapalkalle.

Lauantaina jäin pois aksakoulutuksesta, kun flunssan takia ei ollut ollenkaan sellainen olo, että olisi voinut juosta ympäri kenttää. Sain onneksi tuuraajan tilalleni. Iltapäivällä lähdettiin Seijan kanssa jäljestämään. Ensimmäinen kerta, kun minulla ja Ruffella oli jälkitreenissä treeniseuraa! Seija teki Ruffelle n. 300 m pitkän jäljen, jossa oli 4 keppiä + varakeppi n. 10 metriä viimeisen kepin jälkeen. Jälki sai vanhentua reilun tunnin, minkä aikana kävimme lenkkeilemässä Ruffen, Gustin, Polan ja Dinon kanssa.

Hiukan jännitti, miten Ruffe suhtautuu ensimmäiseen vieraan tekemään jälkeen. Jana ja jäljen ajaminen meni kuitenkin tosi hyvin, eikä Ruffe epäröinyt nostaa vieraan hajuisia keppejä. Kulmassa ajautui hiukan pitkäksi, mutta korjasi nopeasti ja matka jatkui. Kaikki kepit löytyivät, eikä varakeppiä tarvittu. Oli todella hauska jäljestää, kun itse en tiennyt yhtään missä jälki kulkee, minkä muotoinen se on, tai että missä kepit ovat. Palkkasin viimeisen kepin jälkeen myös lelulla. Sain Seijalta sellaisen vinkin, että leluleikki kivasti lopettaa jäljestyksen ja koira saa purkaa itsensä. Näytti toimivan Ruffelle hyvin.

Minä olin tallonut jäljet Polalle ja Dinolle ja kiva oli katsoa snautsereiden työskentelyä. Dino-pappakin oli ihan innoissaan kun pääsi eläkeläisenä hommiin. Ja niin fiksukin se oli, että kävi autojen luona olevasta keppipussistakin nyysimässä pari keppiä, jospa niistäkin saisi palkkaa?

Gustille Seija teki n. 50 ja 100 m pitkät kaartuvat, namitetut jäljet pellolle. Ensimmäisellä jäljellä oli 3 ja toisella 2 keppiä. Roikuin n. metrin mittaisessa liinassa koiran perässä ja jarrutin vauhdin kävelyksi. Gust veti nelivetoa ihan hulluna, joten tosissaan sai liinasta pidellä. Ei tainnut syödä yhtään namia. Kepit nousivat hyvin, niistä sai ruokapalkkaa ja viimeisen kepin jälkeen Gustin kanssa leikittiin palloleikkiä. Mietittiin Seijan kanssa, että ehkä ne namit kuitenkin jotain auttavat, joten käytetään niitä vaikka vaan harvakseltaan jäljellä. Gustilla pysyy kyllä hyvin nenä maassa koko jäljestyksen ja selkeästi käy askeleita läpi vaikka veto on hirmuinen. Ensi kesän kun jaksan pelkkää peltojälkeä sillä ajaa, niin Seijan mukaan siitä varmasti tulee vielä hyvä jälkikoira.

Sunnuntaina flunssa sen kun jatkui. Käytiin kuitenkin aamulla JoAn hallilla, jossa tein Ruffen kanssa eilisissä treeneissä ollutta rataa parissa pätkässä. Olin aika varma, etten saa koiraa ohjattua kimurantilla radalla, mutta sainpas kuitenkin. Ruffella oli todella kova vauhti päällä, mutta vähillä virheillä selvittiin. 10-11 välillä pakkovalssi toimi hyvin, kunhan sain Ruffen esteen väärältä puolelta hyppäämisen sijaan tulemaan vasempaa kättäni kohti. Loppuun tehtiin vielä muutama toisto A:n juoksukontaktia. Ei virheitä.
Rata: Sari Vähäniitty
Loppuun tehtiin pari suoraa luoksetuloa frisbee -suorapalkalle. Vauhti alkaa nyt olla hyvä.

Gust pääsi viereisellä kentälle ja teki minikorkuista putki-muuri-putki-pituus-okseri rataa suorapalkalle. Sen jälkeen tehtiin vielä shapingilla pari kertaa minirengas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti