23. joulukuuta 2014

Kasvattitreenit

Viime sunnuntaina oltiin Woollandiassa kasvattien treeneissä. Koska olen jalkapuoli vielä pitkälle kevääseen, Gust sai Marikan ohjaajaksi. Hienosti pikkumies toimi, eikä sillä juuri pellolla ollut minua ikävä... Koska Gust osaa flänkkien juoksemisen erinomaisen hyvin ja luonnostaan, Marika treenasi sillä paljon kuljetusta ja myös poispäinajon alkeita. Oli kiva katsoa, kyllä hyvän koiran lisäksi hyvä ohjaaja merkitsee paimennuksessa älyttömän paljon.

Samuli sai Ruffen kuulolle alusta asti ja stopit näyttivät sujuvan, samoin kuljetus ja poispäinajo. Flänkille Ruffe tuppaa edelleen lähtemään päätä kääntämättä ja alkuun kohti lampaita. Samuli ei saa luotua tarpeeksi painetta. Tämä seuraavaksi tehotreeniin, niin pääsisivät eteenpäinkin lajissa.

Woollandian 3-kuiset pikkupennutkin pääsivät lampaille. Kovasti tuntuu palikoita kaikilla olevan, ei siinä yksikään pentu montaa sekuntia miettinyt ennenkuin lamppu syttyi. Hienoja, reippaita pentusia. Päivän lopuksi kaikki koirat pääsivät kirmaamaan. Hurjasti bordercollieita, pieniä ja isoja, nuoria ja vanhempia, sulassa sovussa kaikki painelivat pitkin sänkipeltoa.
Otettii poseerauskuvakin: vasemmalta Morris, Floo, Gust, Ruffe, Eerik, Robin (kuva: Marika Klossner).
Gust irroittelee (kuva: Marika Klossner).
"Muutama" bordercollie (kuva: Marika Klossner).
Jaguarundi, Gust ja Gustin velipoika Akseli (kuva: Marika Klossner).
Maanantaina meillä oli Jessican treenit Söderkullassa. Gust pääsi ekana kehiin. Liikkeet:

Luoksetulo: Jessican mukaan hyvä vauhti. Turhaan mietin sitä lopun hidastamista, ei näytä yhtään huonolta. Sen sijaan katsottiin miten saisin Gustin lähelle ja suoraan. Jessica neuvoi uuden tavan opettaa koko eteentulo. Se tuli meillä nyt heti käyttöön olohuonetokoihin. Muutamia toistoja ollaan tehty ja kehitys on ollut huimaa.
Ruutu: Mietittiin palkkausta. Jessica oli samaa mieltä, että lelun heittäminen ei ehkä ole viisasta. Ruudussa oli targetti ja palkkasin hyvästä suorituksesta kävelemällä ruutuun ja laittamalla nameja targetille, josta Gust sai ne ottaa. Bonuksena targetille laitettiin myös pallo namipalkan jälkeen. Koirassa tapahtui iso muutos välittömästi ja palkan ennakointi jäi pois.
Liikkeestä seisominen: Kuten viime kirjoituksessa mietin, niin istumisen tarjoaminen johtuu palkkaustavastani. Nyt palkkaan viemällä namin tai lelun Gustille, mutta en heitä mitään ellen sitten halua vahvistaa pelkkää stoppia. Lelusta luopumista on vielä vahvistettava, ei saa liikutella tassuja vaikka lelu lähestyykin. Gust paransi toisto toistolta ja teki lopuksi tosi hyviä seisomisia. Itse stoppihan on Gustilla ollutkin hyvä ja sähäkkä, ongelma on vain asennossa.
Liikkeestä maahanmeno: Samaa ongelmaa tässäkin, istumisen tarjoaminen johtuu heittopalkan odotuksesta ja samat korjauskeinot toimivat kuin seisomiseen. Hauska oli nähdä miten koira kehittyi jo yhden treenin aikana.
Nouto: Hyvä vauhti kapulalle ja takaisin. Samaa ongelmaa eteentulossa kuin luoksarissakin. Malttia myös irroituksen jälkeen, nyt nytkähtää hieman taaksepäin - odottaa todennäköisesti palkkaa lentäväksi tässäkin.

Ruffelle jäi noin 20 minuuttia aikaa ja käytiin VOI-liikkeitä kisamaisesti läpi sen jälkeen kun koira oli hillunut hetken innoissaan ympäri kenttää :D
Seuraaminen: Jees, ei kommentoitavaa. Käännöksissä tuli muutamia pomppuja.
Ruutu: Jessican mukaan oikein hyvä vauhti ja paikka. Kävin kyllä näyttämässä ruudun Ruffelle ennen lähetystä, koska hallin matto oli kirjava ja Jessican mukaan tosi vaikea koirille nähdä ruutua.
Liikkeestä istuminen: Hyvin teki, ei kommentoitavaa.
Hyppynouto: Erinomainen vauhti ja kaikinpuolin hyvä. Tosin ekalla heitolla karkasi kapulalle joten olis nollattu tämä. Vaatii näköjään edelleen ylimääräisen istu-käskyn, jonka toki voin VOIssa antaa ennen liikkurin valmis-kysymystä.
Luoksetulo: Uuh... Ruffe lähti kovaa ja pysähtyi vasta maahanmenomerkillä sekä ennakoi edestä perusasentoon siirtymisen. Olis siis nollattu tämäkin. Jäädyin jotenkin itsekin, olin jo myöhässä alunperinkin pysäytyksessä, hämmästyin kun koira ei pysähtynytkään ja toinen käsimerkki tuli liian hitaasti. Siitä on liian kauan aikaa, kun olen treenannut liikkurin kanssa saatika kisannut! En ole valppaana.
Tunnari: Hyvä nenätyö, luovutukseen tuli jotakin häikkää. Ruffe pudotti tikun kun olin ottamassa sitä, nosti ylös jonka jälkeen itse pudotin tikun vielä toisen kerran. Hyvä vauhti molempiin suuntiin.

Enempää ei ehditty, mutta tästä jo sain vikalistaa ja treenattavaa. Jessica myös sanoi, että Ruffessa on hienoja piirteitä ja hyviä vahvuuksia. Vaikkei se olekaan Gustin kaltainen sähikäinen ja yhtä vahva "fyysinen koira" (ja harva nyt onkaan...), niin vauhtia ja virettä on ihan tarpeeksi. Jessica sanoi, että nopein koira ei tokossa välttämättä voita, joten ei kannata vauhtia aivan liikaakaan korostaa. Jessica myös sanoi, että Ruffen vire kyllä kestää, joten minun ei pitäisi hilluttaa sitä liikkeiden väleillä, se on siitä vaan hiukan hämillään. Sanoi, että Ruffelle riittää, kun vaan pyydän sen mukaani seuraavan liikkeen aloituskohtaan. Koira kyllä tekee.

Tänään käytiin tekemässä ominpäin treenit Ojangossa. Gustilla tuntui korjaantuneen kaikki missä korjattavaa oli, noutoa ei tosin otettu. Teki hyvät jäävät ja erinomaisesti ruutua. Ruffe teki myös hyvän VOI-luoksetulon ja etenkin seisominen oli nyt hyvä. Sen sijaan kaukoissa jumitti muutaman kerran. Katsoi kyllä minuun, mutta oli omassa kuplassaan, sillä mitään ei tapahtunut. Huomasin lopulta, että koska olen pitänyt palkkaa vasemmassa kädessä ja näytän oikealla merkit, niin voipi olla näin yksinkertainen syy. Ja kun siirsin palkan oikeaan käteen tai jätin kädet tyhjiksi, jumitus loppui. Voi typerä minä :D

Samuli teki iltapäivällä koirien kanssa vajaan kahden tunnin juoksulenkin. Sitten saivat lampaan luita kaluttavaksi ja nyt meillä on tyytyväisenä pötköttävät koirat. Ja tyytyväinen omistajakin: joululahjat tuli ostetuksi jo klo 17 mennessä, ei siis jäänyt tänäkään vuonna viime tippaan :D :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti