4. heinäkuuta 2014

Kesäharrastuksia

Kesäloma alkoi tänään. Kesä vain puuttuu. Sentään kesäisiä koiraharrastuksia pystyy näillä viileilläkin keleillä tekemään - paimennusta, tokoa ulkona sekä maastolajeja. Aksaakin vois harrastaa ulkona, jos jaksais roudata esteet hallista pihalle. No, ei jaksa :D

Viime lauantaina käytiin Einin kanssa tekemässä esineruutua. Tehtiin 3 kaistaa, yksi 50 metrinen ja pari lyhyempää. Ruffe aloitti. Ensimmäinen hyvin, mutta sitten alkoi tulla höpöjä. Toisella kaistalla oli Einiltä lelu esineenä ja lelu oli niin hauska löytö, että Ruffe rupes samantien leikkimään sillä metsässä. Jouduin kutsumaan jotta toi sen minulle. Kolmannella kaistalla Ruffella oli kaksi esinettä. Ensimmäinen löytyi hyvin, mutta jouduin avustamaan hiukan jotta Ruffe ymmärsi lähteä uudestaan samalle kaistalle etsimään toista esinettä. En ollut oikein tyytyväinen tuohon hiukan yskien edenneeseen treeniin, joten täytyy hiukan helpottaa seuraavalla kerralla.

Gustilla oli kaikilla kaistoilla esine kaistan päässä ja hyvin näkyvillä. Hienosti pikkumies irtosi, etsi ja toi. Palkkasin leikkimällä löydetyllä esineellä, koska viime treenissä oli hiukan liian kiire palkkalelulle ja löydetty esine jäi kahteen kertaan matkan varrelle. Nyt tuota ongelmaa ei ollut.

Ennen esineruutua olin polkenut Ruffelle noin 200 metrin mittaisen jäljen jossa 6 keppiä. Kävin esineiden jälkeen vielä vierailemassa hetken Einin ja Grimmin hakutreeneissä, joten jälki ehti vanhentua kaikkiaan lähes 3 tuntia. Selkeästi joku oli käynyt alueella, sillä Ruffe havaitsi ainakin 2 kertaa risteävän jäljen. Pysyi kuitenkin omallaan, mutta työskentely oli rauhatonta ja seilaavaa. Kepit nousivat silti, mutta nyt helpotan hiukan myös jälkeä seuraavalle kerralle jotta työskentely olisi paremman näköistä.

Sunnuntaina käytiin pentumiittingissä. Samuli ja Ruffekin lähtivät mukaan ja pojilla oli hauskaa. Riio-kelpie kiinnosti kovasti Ruffea. Pennut on nyt 7 kk vanhoja ja Riio varmasti haisee jo urokselta. Pariin kertaan Ruffe piti päätä Riion selän päällä ja häntä oli pystyssä - piti näyttää että kuka on vanhempi. Lopun aikaa leikittiin kuitenkin ihan rennosti. Katja otti paljon kuvia koirista ja laittelen niitä erikseen kohta. Joukossa on aivan upeita otoksia!

Alkuviikosta oltiin vaan ja lenkkeiltiin. Muutama pikkutreeni tokoa tehtiin kotona. Keskiviikkona ajeltiin Kuopioon paimentamaan. Ruffe teki hienoa flänkkiä vasempaan (come bye), mutta oikea (away) on edelleen liian ahdas. Hannu neuvoi Samulille hyvän vinkin miten saada koira kauemmas ja sitä nyt sitten työstämään.

Gust kävi kahdesti lampailla, lähinnä juoksemassa ympyrää. Hannu tuli avukseni ja hyvin meni. Gust ottaa itse sopivasti etäisyyttä away-suuntaan, mutta sillä taas come bye on vaikeampi ja helposti leikkaa kohti lampaita aika pian liikkeelle lähdön jälkeen. Parani kuitenkin treenin edetessä. Harjoiteltiin myös pois tulemista siten, että Hannu jäi suojelemaan lampaita, minä lähdin ja kutsuin Gustin mukaani. Hetkeksi penneli jäi vielä yrittämään, mutta nopeasti luopui lampaista ja lähti perääni.

Torstaina kävin nurmella tekemässä pojille tokotreenit. Ruffe teki merkin kautta ruutua (hyvä), hiukan seuruuta sekä jäävät. Uutena juttuna otettiin maahanmeno luoksetulosta. Kierrätin Ruffen puun ympäri ja siitä vaihtelevasti joko maahanmeno tai suorapalkka leluun. Käsimerkillä ja vartaloavulla maahanmeno toimii aika kivasti, mutta tarkoitus on käyttää suullista käskyä jos saan sen vain toimimaan.

Gust teki myös ruudun, seuruuta, seisomaan jäämistä, luoksetulon stoppia sekä tunnarin. Ruudussa käytössä oleva kosketusalusta oli jäänyt kotiin, joten parkkikiekko oli alustana. Olen nyt muutamana kertana vienyt ruutuun lelun valmiiksi palkaksi ennenkuin päästän Gustin autosta ulos. Lopputulos on nyt se että Gust autosta ulos hypättyään alkaa välittömästi etsiä kentältä merkkejä ja kun ne näkee painelee suoraan ruutuun. Se ei tässä vaiheessa haittaa ollenkaan ja se on vähän ollut tarkoituskin. Tällä hetkellä Gustin ruutu on muutenkin kivalla mallilla ja pystyn jo palkkaamaan sen kosketusalustalle juoksemisesta heittämällä pallon, eli suorapalkkaa ei enää aina tarvita.

Seuruu oli aika kivaa. Yritän häivyttää pikkuhiljaa lelua kainaloon, joten pidän sen oikassa kädessäni noin 20-30 cm vasemman kainalon alapuolella ja vasen käsi saa heilua vapaasti. Ollaan myös alettu treenata enemmän käännöksiä ja hyvin Gust käyttää takapäätään. Pitää myös muistaa ottaa juoksupätkiä nyt kun lelu vielä on näkyvillä.

Olen alkanut myös valmistella liikkeestä seisomaan jäämistä. Luoksetulon stoppihan Gustilla on hieno, mutta muuten ei olla seisomista tehty. Tällä hetkellä pallo lentää välittömästi käskyn jälkeen, joten koira lähinnä vaan kääntyy zäpäkästi toiseen suuntaan. Sanalla selvästi on merkitystä, sillä Gust tosiaan reagoi jo siihen eikä pelkästään palloon.

Tunnari tehtiin lopuksi pienen autossa huilailun jälkeen. Nurmikolle kasa vääriä tikkuja, Gust autosta ja odottamaan muutaman metrin päähän (ja se jopa pysyi maassa!!). Vein oman tikun noin 20 cm päähän vääristä. Gust lähti hienosti etsimään, tosin vauhtia oli niin että käväisi n. 10 metriä tikkujen takanakin tarkistamassa, palasi takaisin ja löysi oman. Tällä kertaa ei väärä tikkukasa kiinnostanut enää eikä Gust käynyt sorkkimassa sitä ollenkaan. Edistystä siis.

Tänään minulla alkoi loma ja lähdettiin heti aamusta ennen kahdeksaa lenkille ja hallille. Ruffella oli aksatreenit. Viime kerrasta onkin aikaa varmaankin lähes pari kuukautta. Toki keppejä ollaan käyty pari kertaa tekemässä mutta ei varsinaisesti aksatreeniä. Ensimmäinen ratakierros onnistui tosi hyvin, Ruffe meni juuri sinne minne ohjasin ja sekä kepit että keinu olivat hienot osana rataa. Sen jälkeen tein vielä pari pientä pätkää ja vein Ruffen innostuneena autoon miettien että miten helppoa aksa onkaan. Ei näköjään juuri treeniä vaadi jotta taso säilyy. Mutta toinen setti ei sitten enää onnistunutkaan. Ruffe karkasi heti neljänneltä esteeltä keinulle ja pari kertaa myös A:lle. Selkeästi nämä uusinnat ei ole meidän juttu, tätä samaa on tapahtunut ennenkin. Sain kuitenkin loppuun onnistumisen muutamalla esteellä ja päästiin leikkien suht hyvillä mielin pois treenistä. Jatkossa kuitenkin on mietittävä mitä tekee, kuinka paljon ja miten. Tuota karkailua ei ainakaan saa sallia enää yhtään enempää.

Gust teki tokoa koska aksa ei kuulu sen repertuaariin. Tällä kertaa otin nameja taskuun ja päätin yrittää palkata niillä. Tehtiin taas seisomaan jäämistä ja heittelin nameja koiran taakse. Gust ei nähnyt niitä kunnolla, mutta stoppi (tai kääntyminen) oli terävä. Tietää siis mitä "seis" tarkoittaa. Jäävien lisäksi tehtiin lyhyt paikkamakuu ja leikittiin loppuun. Gust meni myös mutkaputken pari kertaa. Aion hyödyntää Gustillakin putkea tokossa, joten koska se pentukurssin vikalla kerralla putken oppi, ni pidetään se nyt muistissa.

Treenien jälkeen käytiin Jyrinjärven rannassa poikien kanssa lenkkeilemässä. Vitsit että ne juoksi kiitolaukkaa edestakaisin rantaa ja harjun rinnettä. Kiva katsoa niiden menoa ja leikkiä, kyllä koiria pitää olla kaksi.

2 kommenttia: