12. tammikuuta 2016

Huh mikä kisatreeni

Maanantaina suunnattiin auton nokka taas kohti Lahtea ja uutta kisakurssia. Kivaa porukkaa ja kivoja koiria meidän kanssa taas treenaa. Ekalla kerralla aloitettiin kisamaisella suorituksella jossa kukin tekee oman luokkansa kokonaan. Arvatkaa jännittikö sen perjantain sähellyksen jälkeen. Olis tarvittu vielä muutamia "hengenvetopäiviä", mutta tulipahan treenattua kerrankin kehäänmenoa hieman hermostuneena. Toki aina jännitän vähän, se kuuluu asiaan, mutta jännitys on sellaista positiivista. Nyt se oli epävarmuuden takia negatiivista. Siltä ehkä tuntuu niistä ihmisistä, jotka sanovat että jännitys pilaa kisat. Ei tosiaan ollu mukava tunne, eikä edes lähtenyt pois sillä tavalla kuin se positiivinen jännitys lähtee, kunhan pääsee alkuun. Ymmärrän nyt paremmin niitä, jotka eivät pidä kilpailemisesta tai esiintymisestä (negatiivisen) jännityksen takia.

Menin niin ajoissa treenipaikalle, että ehdittiin verrytellä Gustin kanssa kunnolla. Se oli edelleen hieman jännittyneen oloinen (vai olinko minä?), mutta ei äännellyt.

Liikkeet ja kommentit alla, niiden alla video. Onnistuin hävittämään yhden sivun Oilin kommenteista, joten paikallaoloista, seuruusta ja luoksetulosta ei niitä ole. Muista liikkeistä Oilin huomiot on kursiivilla.

Paikallaolot (evl): Tarkkailin aidanraosta. Istui hyvin ja kesti häiriön vaikka yhtä koiraa jouduttiin korjaamaan kesken kaiken. Maahanmenon tein n. 6 metristä. Hyvin alas. Ehkä vähän rauhaton makuu (kova häiriö viereisen kentän aksaajien takia), pää kääntyili useamman kerran aksakentän suuntaan hetkeksi. Hyvä luoksetulo ja perusasento.

Luoksetulo: Hyvä pa ja hyvin alas. Oli ollut hieman rauhaton odottaessa, nyökännyt vähän päällä ja liponut huuliaan (olenko sille paisti?). Ei kuulemma kuitenkaan ollenkaan sen oloinen että varastaisi. Stoppikäskyni tuli liian myöhään (huomasin yht'äkkiä et hitto se koira on jo tossa!). Hyvä stoppi, annoin tosin pienen käsimerkinkin. Hyvä loppu ja hyvä perusasento.

Seuruu: Keuli vähän ja oli ajoittain levotonta. Piti hyvin paikkansa kuitenkin. Lopun paikallaan käännöksissä tuli kaksi kertaa pieni vinkaisu. Kuitenkin ihan huima parannus verrattuna perjantaiseen. Tuntui sata kertaa huonommalta miltä näytti. Kertoo siitä, etten ollut itsekään rennolla mielellä matkassa.

Ohjattu: Seuruu huonoa, odotti ihan hyvin. Nytkähti vähän ennen käskyäni, taisin alkaa jo heilauttaa kättä ennenkuin avasin suuni. Oili: Jännittynyt alku, suht hyvä seuruu. Hieno vauhti, mutta mielentila veitsenterällä. Varo käsiohjausta ennen ääntä! Sivulle tulo hyvä. Luovutus korrekti ja hallittu.

Kaukot: Hyvin alas, jäin ihan lähelle. Tekniikka ei kestänyt, S-I outo, venytti pyllynsä hyvin taakse, mutta ei siirtänyt etujalkoja ollenkaan. Näytti tosi hassulta. Oili: Hyvä focus, tekniikka petti S-M, S-I. Kaikki vaihdot teki kuitenkin ensimmäisellä käskyllä. Hyvä perusasentoon tulo.

L-liike: Alussa jäi kiinni edessäolevaan merkkiin ja oli valmiina ryntäämään sinne. Lähti kuitenkin seuruuseen. En tiedä tuliko pieni ääni vai kuulinko vain kentän laidalla jatkuvasti vinkuvan koiran äänen. Kävelin itse jotenkin tosi oudosti käännöksen. Oili: Alkuun koira vähän tahmea, focus mentaalisti ehkä merkissä. Jäävät hyvät. Seisoessa liikautti toista takajalkaa. Korkea vire, koiran vaikea olla, ehkä ääni? Hyvin mukaan jäävistä seuruuseen.

Ruutu: Ehkä hieman ennakoi edelleen. Hyvä paikka. Palasin ekassa kävelyssä palkkaamaan Oilin ehdotuksesta. Hienosti sivulle ja hyvä seuruu lopussa. Oili: hieno ruutuun meno. Koira kivassa balanssissa, hyvä! Rauhallinen odotus lopussa.

Tunnari: Tässä kohtaa aloin itse jo olemaan rennompi. Gust kotkaili aika lailla sivulla ja epäröi saako lähteä. annoin 3 "oma"-käskyä ennenkuin uskalsi mennä. Lähti minusta rauhallisesti, haistoi heti toisen kapulan omaksi, otti varmasti ja toi hyvin. Oili: Lähti 3. käskyllä kapuloille. Tuli takki auki. Otti heti oman ja toi hyvin. Hyvä luovutus, vähän kiihkeä.

Metallinouto: Kotkaili tässäkin. Aika rauhallinen vauhti minusta Gustiksi. Vino loppuperusasento. Oili: Levoton alussa. Liikutti tassua heitettäessä ja lähes ennakoi. Siisti nouto ja palautus. Vähän huolimaton perusasento.

Yleisvaikutelma: Itsellä oli tosiaan jännittynyt ja hermostunut olo kehässä. Mutta selvittiin ihan hyvin vaikka ei oltu sillä tavalla parivaljakkona yhdessä tekemässä kuin parhaimmillaan on oltu (esim. ennen joulua). Liikkeiden välit oli kirjallisten kommenttien takia tosi piiiiitkät, oltiin varmaan 20 min kehässä. Olisi ollut helpompi tehdä nopeaan tahtiin. Oili: Gust oli parempi kuin perjantaina. Nyt mietittävä tarkkaan mitä ja miten tehdä, koiralle on saatava parempi olo.


Nyt sitten muutetaan treenejä niin etteivät ne ole pelkkiä vauhtiliikkeitä ja pallonheittelyä. Seuruusta jonkun aikaa pelkästään namipalkkaa. Palloa ei saa kuin ihan treenin lopussa ja patukoistakin kannattaa miettiä paljonko niillä palkkaa. Luulen, että tällä korjaantuu aika nopsaan. Mehän ei olla treenattu seuruuta varmaan sen AVO-kokeen jälkeen kunnolla, joten se on sellainen mikä on pidettävä koko ajan mukana. Lisäksi en ärähdä jos ääntä tulee vaan huomautan ja juttelen koiralle. Gust vaan nostaa virettä jos sille ärähtää, varmaan siksi kun arjessa ei ikinä sille äksyile. Aijai riittää varsin hyvin sille komennukseksi. Homma on taas saatava rennoksi ja iloiseksi, nyt se on liian jännittynyttä. Hauska oli nähdä että ruutu ja tunnari olivat hyvät, niitähän me on nyt treenattu kuukauden verran. Kummasti ne asiat paranee mitä treenaa ja ne leviävät käsiin joita ei treenaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti